Template by:
Free Blog Templates

Khamis, 24 Disember 2009

::|| iNfOmaTioN ||::





" Ya Allah ,permudahkanlah kami dalam menduduki imtihan duniamu,Jadikanlah debaran jiwa kami disebabkan risau jika gagal melamar redhamu , dengar lah rintihan kami.
Ya Allah ,terimalah air mata kami sebagai penyejuk kemurkaanMu,belailah jiwa kami disaat kami terluka lemah agar terhindar kami dari mengharap selainmu"

Salam imtihan buat duyuful kiram yang berada di perlembahan sungai nil.. Admin akan meneruskan penulisan selepas imtihan.Doakan admin dan student yang lain dipermudahkan segala urusan dan cermerlang dalam imtihan dunia & akhirat.Cekal kan hati ya...Istiqomah....

*** SELAMAT BERIMTIHAN***

Ahad, 20 Disember 2009

::|| aDakah kiTa berEtiKa daLam DuniA pENuLisaN BLog??? ||::


Kalau kita lihat hari ni, ramai pengguna internet di Malaysia yang telah mempunyai blog. Tak kiralah blog itu berdomain percuma ataupun berbayar. Ramai yang berlumba-lumba nak jadi blogger.

Tetapi berapa ramaikah yang betul-betul faham apa yang harus mereka tulis? Bagaimana cara sebenar untuk menulis? Apakah benda yang patut dan tidak patut di tulis di dalam blog dan adakah blog itu sebagai satu platform untuk mengutarakan pendapat atau ketidakpuashatian diri sendiri?

Sebagai rakyat Malaysia, kita diberikan hak kebebasan untuk bersuara. Harus diingat, bukan hanya di parlimen sahaja kita boleh bebas bersuara. Ramai yang tidak jelas akan perkara itu. Dalam artikel 10 (1)(a) jelas menyatakan hal tersebut.

Walau bagaimanapun, sebagai rakyat Malaysia dan juga seorang blogger, kenalah berpegang teguh pada ajaran agama, tatasusila dan budaya . Janganlah sampai menghasut, menghina dan menjatuhkan maruah. Itu tak elok. Gunakanlah kebebasan yang diberikan sebaiknya.

Kini, telah diwujudkan beberapa kod etika untuk dipatuhi oleh blogger. Sebelum ni, mungkin kita tak berapa jelas atau langsung tak tahu pun tentang etika blogger ni. Apa bendanya etika-etika ni semua?

Kod etika blogger.

1. Penulis blog perlu jujur dan adil dalam mengumpul, melapor dan menterjemahkan maklumat.

2. Tidak memplagiat hasil tulisan.

3. Mengenal pasti sumber yang boleh dipercayai.

4. Tidak menerbitkan maklumat tidak tepat.

5. Membezakan antara maklumat sokongan, komentari dan fakta.

6. Mengakui sebarang kesilapan dan membuat pembetulan dengan segera.

7. Menerangkan tujuan blog dan membuka perbincangan mengenainya kepada penulis blog lain dan orang ramai.

8. Memberitahu sebarang aktiviti yang diadakan, kerjasama dan juga agenda peribadi mengenai blog.

9. Berhati-hati dalam menyiarkan maklumat sensasi yang boleh memberi kesan pada mana-mana pihak.


Sumber kod etika : Utusan Malaysia Online


p/s: adakah saya atau blogger yang lain mengikuti etika di atas????? mesti patuhi ATAU tidak??




Sabtu, 19 Disember 2009

::|| pEriStiWa 10 MuHaRam ||::


10 Muharam -Dinamakan juga Hari Asyura.Pada hari tersebut banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah demi menegakkan keadilan dan kebenaran.

Bertanya para sahabat :"wahai Rasulullah ! Apakah kelebihan 10 Muharam berbanding dengan hari-hari yang lain?" Sabdanya:

  1. Allah menciptakan alam,langit, bintang dan sebagainya.
  2. Allah menciptakan gunung-ganang pada 10 Muharam.
  3. Diciptakan lautan pada 10 Muharam.
  4. Diciptakan Qalam (pena untuk menulis amal manusia) pada 10 Muharam.
  5. Diciptakan Arasy,Luh Mahfudz pada 10 Muharam.
  6. Diciptakan Nabi Adam A.S pada 10 Muharam.
  7. Dimasukkan Nabi Adam ke dalam syurga pada 10 Muharam.
  8. Dilahirkan Nabi Ibrahim A.S pada 10 Muharam.
  9. Diselamatkan Nabi Ibrahim A.S dari api Namrud pada 10 Muharam.
  10. Diselamatkan anak Nabi Ibrahim A.S iaitu Nabi Ismail dari sembelihan pada 10 Muharam.
  11. Ditenggelamkan Firaun pada 10 Muharam.
  12. Diampunkan kesilapan Nabi Daud A.S pada 10 Muharam.
  13. Dilahirkan Nabi Isa A.S pada 10 Muharam.
  14. Dikeluarkan Nabi Yusuf A.S dari perut ikan Nun setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam pada 10 Muharam.
  15. Disembuhkan penyakit Nabi Ayub A.S pada 10 Muharam.
  16. Diangkat Nabi Isa A.S ke langit pada 10 Muharam.
  17. Diterima taubat Nabi Adam A.S pada 10 Muharam.
  18. Dianugerahkan takhta kerajaan kepada Nabi Sulaiman A.S pada 10 Muharam.
  19. Awal-awal hujan yang turun dari langit pada 10 Muharam.
  20. Awal-awl rahmat diturunkan pada 10 Muharam.
  21. Diselamatkan bahtera Nabi Nuh A.S daripada tenggelam sesudah bumi ditenggelamkan selama 6bulan pada 10 Muharam.

Dari Abu Hurairah R.A katanya Rasulullah SAW bersabda : "Seutama-utama puasa sesudah puasa Ramadhan ialah puasa bulan Muharam dan seutama-utama sesudah solat fardhu ialah solat malam" (Sahih Muslim)

Abu Musa Al Madani meriwayatkan dari Ibnu Umar R.A :" barangsiapa yang berpuasa pada Hari Asyura adalah seperti berpuasa setahun dan siapa yang bersedekah pada Hari Asyura adalah bagiku bersedekah setahun " ( Riwayat Albazzar)

Jumaat, 18 Disember 2009

::|| aZaM TaHun BaRu ||::


::|| MaaL hiJraH ::||


Kullu sanah wa antum toyyibin buat sekalian duyuful kiram sempena Sambutan Awal Muharam Maal Hijrah(1431 H).Dengan lahirnya tahun baru ,akan lebih memantapkan lagi norma-norma kehidupan kita sebagai khalifah di muka bumi Allah ini.Bahkan sebagai dai`e yang melebarkan sayap perjuangan Rasulullah SAW.Apakah azam duyuful kiram sempena 1431 H?Dan adakah terlaksana misi-misi serta method-method yang hendak dicapai?Atau kalian tidak mempunyai azam?Mengapa setiap kali bermulanya tahun baru,tidak kira tahun baru masihi atau tahun baru hijrah,pasti kedengaran disetiap corong telinga memperkatakan azam.Apa itu azam? Azam adalah sebuah keinginan .Ia lahir daripada kesedaran seseorang untuk membuat anjakan paradigma kepada sesuatu keadaan yang lebih baik dan akhirnya membenihkan cita-cita .Apa yang paling penting ialah ketetapan niat kita adalah untuk berhijrah kepada yang lebih baik dan sesungguhnya hijrah menuju Allah dan RasulNya membawa kepada kejayaan yang hakiki.

Sedia maklum kita fahami bahawa umat islam menyambut Maal Hijrah setiap tahun bagi mengingati perjuangan Rasulullah SAW dan sahabat dalam peristiwa hijrah mekah ke madinah.Hijrah adalah peritiwa penting bagi sejarah Islam.Menurut konteks yang difokuskan dalam sirah Rasulullah SAW,hijrah membolehkan baginda mengatur strategi yang lebih berkesan bagi umat islam menggembleng usaha dan mengukuhkan kekuatan umat islam.Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan adalah hari pertama bagi setiap tahun baru islam (Kalendar Hijrah) ialah Muharam.

Cuba kita perhatikan fenomena yang berlaku disekeliling kita.Adakah benar-benar kita melanksanakan dan mentadabbur esensi konteks maal hijrah tersebut?Hijrah bagi umat islam bukan sekadar membilang detik masa atau mengadakan pertunjukkan hiburan dan bunga api , apatah lagi mabuk sehingga melupakan tatasusila sebagai seorang MANUSIA.Sandaran yang dilakukan oleh Baginda Rasulullah SAW telah meleset sama sekali dengan apa yang diraikan pada zaman sekarang.Sekadar minoriti yang benar-benar memahami perjuangan nabi kita.Semoga dengan berbekalkan minoriti ini ,islam akan bangkit dan menyebarluaskan rantai-rantai perjuangan Rasulullah demi Ad-dinullah.Jelas disini , membuat resolusi pada diri amatlah dituntut melakar perubahan lantas melaksankannya hanya kerana allah ,segala urusan bermula dan berakhir dengan izin Allah dan dengan keagungan rahmatNya.

Konsep yang dikaitkan dengan hubungan hijrah dan kejayaan akan mendapat rahmat Allah.Firman Allah SWT yang bermaksud " Sesungguhnya orang yang beriman dan berhijrah dan berjihad dijalan Allah,mereka itulah yang boleh mengharap rahmat dariNya".(surah Al-Baqarah:218)
Semoga dengan sedikit entri saya pada kali ini menjadi santapan rohani buat sekalian duyuful kiram.Sedikit aktiviti yang mahu dikongsi bersama.Saya bersama sahabat saya obit dan timah,kami ada menulis azam pada awal tahun lepas.Setiap lembaran azam itu,masih belum dibuka.InsyaAllah,ada kelapangan dalam waktu terdekat,kami akan melontarkan bibit-bibit azam yang kami pernah nukilkan lewat tahun lepas.Perancangan membuka helaian bibi-bibit azam itu bertempat di nadi Sungai Nil.Semoga dengan cara ini juga menjadi salah satu elemen kredit ukhwah kami yang disulam dengan kasih sayang sesama.Sempena bulan Muharam yang penuh mulia ini,saya sebagai blogger ZHULIANA.BLOGSPOT.COM mengucapkan selamat menyambut tahun baru Hijrah (1431H).semoga kita dijauhkan dari perkara yang tidak mendatangkan manfaat bahkan mendekatkan lagi diri kita dengan mentaqarubkan diri kepada Allah SWT.Sabda Nabi SAW" orang yang berhijrah itu ialah mereka yang meninggalkan apa-apa yang dilarang Allah keatasnya" (Hadis riwayat Bukhari&Muslim)



Dari kanan: azam obit,azam saya,azam timah ...hikhikhikhik..chaiyoo chaiyoo

Selasa, 15 Disember 2009

::|| taDHiaH ||::




Tajuk penulisan saya pada kali ini ialah TADHIAH.Tadhiah yang diberi maksud dalam bahasa melayu ialah pengorbanan.Semoga dengan penulisan saya yang bertajuk tadhiah ini memberi sedikit sebanyak santapan rohani dalam setiap sanubari duyuful kiram.Berbalik kepada tajuk yang saya utara kan ,salah satu pengorbanan yang suka saya bentangkan dalam post saya ialah rentetan dari kisah para nabi kita iaitu kisah Nabi Ibrahim AS bersama anaknya Nabi Ismail AS.Apabila kita menghayati kisah tersebut,dapat kita lihat betapa besar dan tingginya pengorbanan yang dilakukan oleh Nabi Ibrahim AS untuk menjalankan perintah Allah iaitu menyembelih anaknya Nabi Ismail AS.Disini juga , pengorbanan jiwa remaja iaitu Nabi Ismail As yang merelakan dirinya untuk disembelih.Jelas terbukti bahawa ini merupakan bukti kecintaan para nabi kepada ALLAH SWT.Terang lagi bersuluh bahawa istifadah yang dapat diambil dari perjuangan Nabi Ismail bahawa generasi muda harus meniru semangat yang dibawa oleh nabi kita yang mengabdi diri nya kepada orang tua nya demi kerana ALLAH SWT .Generasi masakini dan selamanya perlu melahirkan jiwa-jiwa seperti Nabi Ismail yang sedia berbakti ,mengorbankan dirinya untuk kedua ibu bapa.

Pengorbanan terhadap kedua ibu bapa adalah sangat perlu dan amat dituntut bagi menghargai segala jerit perih yang di limpahkan kepada kita selaku anak.Duyuful kiram,ingatlah betapa besarnya kasih sayang ibu bapa terhadap kita ,mereka memberi perhatian amat serius mengenai tempat tinggal ,makan minum,pendidikan ,serta penjagaan kita pada setiap masa tanpa keluh kesah.Firman ALLAH SWT " Dan tuhanmu memerintahkan agar kamu jangan menyembah melainkan hanya kepada-Nya dan hendaklah berbuat baik kepada kedua orang tua .Dan jika salah satu daripada keduanya atau kedua-duanya berusia lanjut dalam pemeliharaanmu ,maka sesekali janganlah kamu menyatakan kepada keduanya perkataan 'ah' dan jangan lah kamu membentak keduanya .Dan ucapkanlah kepada keduanya perkataan mulia dan rendahkanlah dirimu terhadap keduanya dengan penuh kasih sayang dan ucapkanlah " wahai tuhanku ,sayangilah mereka keduanya ,sebagaimana keduanya menyayangi aku waktu kecil"( surah Al-Israa : Ayat 23-24 )

Konklusi yang dapat kita ambil,terdapat dua dimensi yg diutarakan,pengorbanan nabi kepada Sang Pencipta serta pengobanan kedua ibu bapa .Semoga dengan dua dimensi ini dapat menyelinap disetiap sanubari kita sebagai esensi utama ketika kita alpha dan jauh dari muhasabah diri.Justeru itu ,dengan ada nya nikmat yang paling berharga bagi kita iaitu nikmat iman dan nikmat islam , akan meningkatkan lagi prestasi ibadah kita dan tanggungjawab kita selaku khalifah di bumi Allah.Sedangkan kita sedia maklum iman kita kadang berada di atas dan kadang berada dibawah atau lebih dikenali sebagai iman yazid wa yanqus .Maka dengan kondusi iman kita yang sering di uji,moga-moga kita dalam pemerhatian ALLAH SWT dan jauh dari perkara yang boleh membawa kebencian dari Sang Pencipta.

Sabtu, 12 Disember 2009

::|| SataY N iKaN BkaR ||::

"Siap untuk dijamu.Sedap hingga menjilat jari..yummy yummy"



Alhamdulillah pada 12/12/09 selepas isyak ,lebih kurang jam 6.30 mlm(waktu egypt),saya bersama housemate naik ke suttuh(bahagian atas rumah) dengan membawa alatan-alatan untuk membuat BBQ.Walaupun kesejukan yang semakin meliar mengigit tubuh kami,syukur alhamdulillah kerana kami diberi kelapangan melakukan aktiviti santai .Sungguhpun kami satu rumah tetapi masing-masing sibuk dengan time-table tersendiri.Almaklumlah bahang imtihan semakin terasa disetiap sanubari .Tujuan utama yang tersirat malam BBQ ini adalah untuk merapatkan tali ikatan ukhwah sesama housemate.Untuk memudahkan persiapan BBQ pada malam tersebut, masing-masing menjalankan tugas yang telah dirangka.Saya???? tugas saya ialah menyediakan bahan-bahan untuk diperap dan membuat kuah kacang.Ups...hampir terlupa saya nak khabarkan pada duyuful kiram bahawasanya menu BBQ kami ialah satay daging dan ikan bakar.Obit dan timah ditugaskan memotong daging.Dan housemate selebihnya menyediakan bahan pembakar,mencucuk satay,siang ikan serta membakar.Agak sukar untuk berjumpa beramai-ramai satu rumah kerana masing-masing sibuk dengan study tapi berkat tasamuh antara housemate,alhamdulillah kami bercadang untuk membuat BBQ pada malam yang telah ditetapkan dan dipersetujui.Dengan pertemuan begini ,selain merehatkan otak yang sedikit kepenatan kerana study, banyak perkara yang dapat kami kongsi bersama dari sudut pelajaran,yang mana housemate saya terdiri daripada majoriti cabang Faculty di bawah Universty Al-Azhar iaitu antaranya Faculty Syariah Islamiah,Usuluddin,Bahasa Arab dan Takhasus Qiraat.Dan tidak lupa juga masing-masing mengeluarkan modal idea dengan membincangkan hal-hal isu semasa.Semoga pertemuan pada malam tersebut memberi impak yang bermanfaat kepada kalian.Disini, sedikit wish untuk housemate saya,alfun syukran buat kalian kerana sudi meluangkan masa dengan seribu senyuman yang paling manis dan dihiasi dengan gelak tawa yang girang pada malam yang terindah buat kita semua.Jangan lupa trade mark bait kita, "Apa yang penting????? KERJASAMA.." Ermmm antara kenangan yang kelakar sangat ialah kami menggunakan kipas bilik sebagai kipas pembakar BBQ.hehehehe..Hidangan jamuan selera kami pada malam tersebut ialah satay, ikan bakar,kuah kacang serta buah anggur sebagai dessert.





"Satay dan ikan yang sedang dibakar"


"Untuk menjimatkan masa kami"


"Peace!! apa yang penting??? KERJASAMA..hehehehe "

Khamis, 10 Disember 2009

::|| taKe sEriUs ||::

Rancangan Kuffar Hancurkan Islam.

  1. Lenyapkan sistem pemerintahan Islam
  2. Menghapuskan Alquran
  3. Hancurkan akhlak muslim,fikiran,hubungan mereka dengan Allah dan bebaskan mereka mengikut hawa nafsu
  4. Lenyapkan kesatuan kaum Muslimin
  5. Ragukan kaum Muslimin terhadap agamanya
  6. Lemahkan bangsa Arab
  7. Dirikan negara diktator di dunia Islam
  8. Pisahkan kaum Muslimin dari menguasai perindustrian dan biarkan mereka hancur dengan barangan Barat
  9. Singkirkan tokoh-tokoh Islam dan tamatkan Gerakannya
  10. Rosakkan wanita dan kembangkan pergaulan bebas

::|| syUkraN uSraTi ||::


Salam sayyidul ayyam buat duyuful kiram .Bagaimana iman kita pada hari ini?mudah-mudahan lebih baik dari semalam walaupun pada hakikatnya iman kita yazid wa yanqus.Erm...rasa nya sudah lama saya tak update kan blog saya.Bukan nya sibuk tapi ada beberapa perkara dan urusan yang harus diselesaikan tapi insyaAllah dengan izin Allah,saya akan sentiasa mengisi post-post yang terkini.Sedar tidak sedar,imtihan fasa pertama semakin hampir,lebih kurang sebulan lagi.Sebenarnya ada seperkara yang saya nak berkongsi kegembiraan bersaa duyuful kiram,keluarga saya hadiahkan pada saya sebuah laptop ,yang mana sebelum ini notebook saya menghadapi sedikit kerosakan.Alfun syukran buat keluarga tersayang, InsyaAllah bi iznillah , saya akan gunakan sebaik nya.Dan paling seronok sekali dalam berbagai kiriman,kiriman yang paling bermakna bagi saya ialah dapat melihat fenomena keluarga saya yang dipetik dari lensa kamera berbentuk gambar dan video.Rindu sangat pada kalian.Anak buah saya dah semakin membesar.Comel macam umi dan ayah nya.Wish dari saya,alfun syukran buat keluarga tersayang.

Jumaat, 27 November 2009

::|| sEBirU HaRi iNi ||::


Sebiru Hari Ini
Album : Sepotong Episode

Munsyid : Edcoustic

Sebiru hari ini, birunya bagai langit terang benderang
Sebiru hati kita, bersama di sini
Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah
reff:
Bukankah hati kita telah lama menyatu
Dalam tali kisah persahabatan ilahi
Pegang erat tangan kita terakhir kalinya
Hapus air mata meski kita kan terpisah
Selamat jalan temanTetaplah berjuang
Semoga kita bertemu kembaliKenang masa indah kita
Sebiru hari ini
Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah
reff 2x
Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah

Ermm.. best sangat lagu ini.Terkenangkan sahabat-sahabat perjuangan.Bicara kita adalah bicara sufi,tanpa suara dan kata-kata,kerana penghubung kita adalah bicara hati,bertemu berpisah kerana Allah.Lagu ini ditujukan pada semua sahabat-sahabat yang mengenali saya dan especially ex-student SMKJ(upsr 98) , MAAHAD PONTIAN (spm 03) , MAAHAD JOHOR (stam 04)..

Sabtu, 21 November 2009

::|| DadEH cHoCoLatE ::||

dadeh dah siap...nyummy nyummy



Petang tadi saya buat dadeh...First time buat..Alhamdulillah...senang je rupanya... jom share resepi.... Dadeh salah satu makanan dessert kegemaran saya.
RESEPI DADEH COKLAT:

- susu 1 kilo
-1 mug air
-1/4 agar-agar yang biasa dalam pek
-tepung coklat 4 camca besar

-gula sesedap rasa


**SELAMAT MENCUBA**

::|| HoUsEmaTE ||::


Sanah helwa ya jamilah....sanah helwa ya jamilah.....sanah helwa ya ahli baiti Aeshah.... 20 november 1987 adalah tarikh kelahiran housemate saya yang bernama Aeshah bte Abdul Ghani.Pada tarikh yang cukup bersejarah ini,dimana tarikh seorang ibu sedang berjihad bertarung nyawa demi melahirkan seorang pejuang muslimah.Maka 20 november 2009 genap usia pejuang muslimah itu berumur 22 tahun.Sedikit kalam taujihat dari saya buat ukhti aeshah...

"Kanvas perjuangan ini terlukis wajah muslimah yang kiasan rindunya tidak akan lemah walau dihunus seribu mehnah dan cabaran hidup.Selamat ulang tahun buat ukhti aeshah,semoga panjang umur ,dan semoga kita sabatkan hati kita dan istiqomah dalam meneruskan rantai-rantai perjuangan ad-dinul islam."



**celebrate malam tu ,kami wat laksa dan kek tapi dik cah malu malu kucing. ahaks....kekekekeke.**

Jumaat, 13 November 2009

::|| muHaSaBaH ||::


Sedang saya mentelaah kitab dan ditemani dengan angin sepoi sepoi bahasa yang masuk melalui jendela bersebelahan meja study saya yang mana ketika ini kondusi hati saya bercampur baur,sedih,gembira,semangat,futur dan bermacam - macam lagi.Saya ambil keputusan untuk berkongsi sedikit rasa bersama duyuful kiram di dalam blog saya.Dek kerana terkenangkan sahabat seperjuangan saya yang telah pun menghabiskan pengajiannya di Univeriti Al Azhar sebagai pemegang Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Syariah Islamiah.Sedih kerana perginya seorang sahabat yang banyak membantu saya dalam pelajaran serta bergurau senda yang mana menghilangkan sedikit rasa rindu pada keluarga malaysia.Selamat menempuh alam baru iaitu alam pekerjaan semasa di malaysia.Selamat berjuang sahabatku Noraini bte Osman.Semoga ikatan ukhwah kita berpanjangan.Apa yang saya doa dan harapkan agar sahabat saya ni dapat menangkis pemikiran pemikiran sekular yang berleluasa di malaysia..Gunakan ilmu yang dipelajari dalam menyebarkan dakwah demi Ad-Dinullah.
Erm... terfikir sejenak,bilakah saya akan jumpa sahabat saya ini lagi.Mungkin semasa masing-masing dah bekerja dan kebetulan bertugas ditempat yang sama? atau mungkin terserempak ketika bersiar-siar semasa membeli belah? atau mungkin juga berjumpa ketika sama-sama mengikuti program jemaah.Segala nya mugkin...Berat rasa hati untuk saya teruskan menaip tapi demi memujuk hati dan memberi semangat pada hati saya dan sahabat yang lain..Saya teruskan juga penulisan saya ini.Bila mengenangkan dugaan dan cabaran dalam menghadapi liku-liku pejuangan,hampir menitis air mata saya tapi sedikit pun tak menghalang diri saya terus meneruskan pengajian dibumi barakah ini. Sekali kaki melangkah bermakna bekas-bekas masa yang sudah dilalui tidak mungkin dijejaki kembali.Sedetik masa berlalu, sedetik pula usia maju. Setiap yang tiba melalui detik-detik masakan nyata dan pasti diterima. Andainya kaca yang tiba, kacalah rupanya, tak munkin lagi diganti dengan masa, sekalipun darah terburai dari mata dek tangisan.Firman Allah: Demi masa.Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian.
Buat diri saya dan sahabat-sahabat perjuangan di bumi anbiya' ini ,teruskan perjuangan,jangan mengalah,jangan leka,jangan cuai,jangan lalai,jangan berangan pelik-pelik.USAHA SELAGI MAMPU.Gunakan masa muda kita ini dengan mencari dan menggali ilmu.Barangkali jika perkara lalai yang kerap kita lakukan akan menjangkiti minda kita.Jika kita lambat ubati,maka penyakit lalai itu akan berterusan menjadi barah.Al wiqayatul khair minal Ealaj.Mencegah lebih baik dari mengubati.Ingat!! anak muda kena bangkit di usia fajar bukan di usia senja.Ayuh sahabat-sahabat,kuburkan sahaja bencana yang menimpa.Kerana segala-galanya sudah menjadi abu-abu sejarah,ditiup bayu berterbanganlah ia. Sedangkan kejayaan esok masih menyintai kita.Hadapilah hari esok dengan dada yang lapang,penuh harapan cemerlang.Anggaplah kegagalan yang tiba sebagai percubaan.Dan percubaan penentu kejayaan.Manakala menderita dalan percubaan adalah suatu perjuangan yang tidak membuahkan kejayaan yang diidam-idamkan.Segala laku dan langkah yang kita kerjakan bukanlah penyambung hayat. Tapi sebagai rantai yang merantai bagi satu-satu kehidupan. Putus satu cederalah semua, malahan mungkin merobohkan istana harapan yang dimimpikan. Oleh itu awasilah dalam menggunakan masa.


Sahabat-sahabat ,jangan katakan yang kita berada di zon yang selamat.Ambillah peluang menggali khazanah ilmu selagimana kita berada di bumi anbiya' ini yang mana merupakan bumi mesir banyak melahirkan ulama' - ulama' dan cendikiawan yang bijak pandai.Di universiti adalah medan kita mencari ilmu,pencetus rasa dan kesedaran,pendidik jiwa dan semangat,pengasah minda dan intelektual.Jenayah terbesar dalam sesebuah institusi pengajian apabila tidak dapat melahirkan para intelektual yang punya kekuatan dan aura tersendiri dengan pakej lengkap seorang "ULUL ALBAB".Jangan kita tergolong dari golongan orang yang lalai lantas memberi fitnah kepada masyarakat.Nauzubillah.
Hari ini hilang pergi,esok harinya datang menjadi ganti. Roboh istana cinta bukanlah kecewa dan hampa. Tapi runtuh bangunan cita-cita rosaklah kehidupan bahagia yang diidam-idamkan. Tersinggung rasa dek cinta hanya sementara. Tapi hampa jiwa dek cita-cita bermakna selama-lamanya kecewa.Dari itu wahai sahabat-sahabat, biarlah istana cinta musnah buat seketika, akan kita bina dihari muka. Pantaskan kaki mengejar cita-cita, kerana cita-cita cepat dilari masa. Dan bila masa pergi ia tak boleh menoleh lagi. Usaha adalah penentuan dan takdir adalah suratan.Peringatan ini tujukan untuk saya khususnya dan sahabat@duyuful kiram amnya.Semoga coretan entry kali ini dapat memberi sedikit santapan hati kita di kala semangat itu hilang.Semangat yang hilang,kita cari pulang.

Selasa, 10 November 2009

::|| kaRtuN ||::

Ape khabar duyuful kiram??? Dah lama saya tak up date blog,ketika saya menarikan mata pena ini,saya dalam kondusi yang kurang sehat.Demam selsema.Mungkin cuaca yang kurang stabil.Tapi insyaAllah ,saya gagahkan juga diri saya untuk meneruskan penulisan ini.Erm....nak cerita apa ya...?? Haa... baru baru ini saya terlibat dengan program yang di anjurkan di markaz dpm Mansoura iaitu program karikatur yang mana ianya bertujuan mengasah minat mahasiswa yang memiliki kemahiran melukis.Taklifan yang diamahkan ialah Adhoc persiapan dan teknikal.Buat barisan adhoc yang terlibat,saya mohon maaf diatas kesulitan-kesulitan yang berlaku semasa perjalanan program.Tapi syukur alhamdulillah program tersebut mendapat sambutan dari mahasiswa/wi di Mansoura.Tak sangka rupanya ramai mahasiswa di bumi mesir ini berkemahiran melukis.Bukan sahaja di pihak ikhwah,bahkan dipihak akhwat juga yang tidak kurang hebatnya.SAYA???? ermmm ..... saya tak berapa mahir dalam kemahiran melukis ini,tapi jangan tak percaya bahawa melukis kartun juga adalah salah satu hobi saya ketika di waktu lapang.hehehehe....(lukis kartun cincai muncai je)..


lukisan saya...Comel tak??hehehhe....


Buat sahabat sahabat yang mengikuti bengkel karikatur dan sahabat yang diluar sana yang mempunyai kemahiran melukis,serlahkan bakat anda.Semoga dengan kemahiran yang dianugerahkan oleh Allah S.W.T menjadi satu wadah wasilah kita dalam menyebarkan dakwah islamiah kerana karikatur juga adalah salah satu elemen yang acapkali digunakan oleh pihak musuh untuk melakukan propaganda dan percubaan dalam merosakkan kesyumulan islam.

Jumaat, 6 November 2009

::|| SuBhaNaLLaH ||::




::|| taLkiN ||::

Maksud (dalam RUMI) talkin yang selalu dibaca utk orang yg meninggal dunia.

Masa baca tu, sebut2lah nama sendiri yer...., kalau tak terasa meremang, sama2lah kita lebihkan amal ibadat. Bukanlah perkara yang mudah setelah mambaca atau menghafalnya begitu sahaja sesungguhnya hanya amalan baik yg kita lakukan selama hidup di dunia yg akan menjadi penyelamat, InsyaAllah
WALLAHU A'LAAMM.

Bismillah hir rah man nir rahim.

Mahasuci Tuhan yang Engkau bersifat dengan Baqa' dan Qidam, Tuhan yang berkuasa mematikan sekalian yang bernyawa, Mahasuci Tuhan yang menjadikan mati dan hidup untuk menguji siapa yang baik dan siapa yang kecewa. Mahasuci Tuhan yang menjadikan lubang kubur sebesar-besar pengajaran untuk menjadi iktibar kepada orang yang lalai, dan sebesar-besar amaran kepada orang yang masih hidup.

Ingatlah! Bahawa sekalian mahluk Allah akan jahanam dan binasa,melainkan zat Allah Taala. Ialah Tuhan yang Mahabesar kuasa menghukum, manakala kita sekalian akan kembali menghadap hadirat Allah Taala.

Wahai SAYA Bin IBU SAYA, wahai SAYA Bin IBU SAYA,wahai SAYA Bin IBU SAYA, hendaklah kamu ingat akan janji-janji Allah yang mana kamu ada bawa bersama-sama dari dunia ini.

Sekarang kamu telah menuju masuk ke negeri Akhirat.

Kamu telah mengaku bahawa tiada Tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya melainkan Allah, dan bahawa senya Nabi Muhammad itu Pesuruh Allah.

Ingatlah wahai SAYA Bin IBU SAYA, apabila datang kepada kamu 2 orang malaikat yang serupa dengan kamu iaitu Mungkar dan Nakir, maka janganlah berasa gentar dan takut, janganlah kamu berdukacita dan risau serta janganlah kamu susah-hati dan terkejut.

Ketahuilah wahai SAYA Bin IBU SAYA, bahawasanya Mungkar dan Nakir itu hamba Allah Taala, sebagaimana kamu juga hamba Allah Taala.

Apabila mereka menyuruh kamu duduk, mereka juga akan menyoal kamu. Mereka berkata:
Siapakah Tuhan kamu?
Siapakah Nabi kamu?
Apakah agama kamu?
Apakah kiblat kamu?
Siapakah saudara kamu?
Apakah pegangan iktikad kamu?
Dan apakah kalimah yang kamu bawa bersama-sama kamu?


Di masa itu hendaklah kamu menjawab soalan-soalan mereka dengan cermat dan sehabis-habis terang, tepat dan betul. Janganlah berasa gementar, janganlah cuak dan janganlah bergopoh-gapah, biarlah tenang dan berhati-hati.
Hendaklah kamu jawab begini:

Allah Taala Tuhanku,
Muhammad nabiku,
Islam agamaku,
kitab suci Al-Quran ikutanku,
Baitullah itu qiblatku, malahan solah lima waktu, puasa di bulan Ramadhan,mengeluarkan zakat dan mengerjakan haji diwajibkan ke atas aku.Semua orang Islam dan orang yang beriman adalah saudara aku, bahkan dari masa hidup hingga aku mati aku mengucap:
"La ila ha illallah Muhammaddur rasulullah".

Wahai SAYA Bin IBU SAYA tetapkanlah hatimu, inilah dia suatu dugaan yang paling besar. Ingatlah bahawa kamu sekarang sedang tinggal didalam alam Barzakh, sehingga sampai satu masa kelak, kamu akan dibangunkan semua untuk berkumpul di Padang Mahsyar.

Insaflah wahai SAYA Bin IBU SAYA, bahawa senya mati ini adalah benar, soalan malaikat Mungkar dan Nakir di dalam kubur ini adalah benar,bangun dari kubur kemudian kita dihidupkan semula adalah benar,berkumpul dan berhimpun di Padang Mahsyar adalah benar, dihisab dan dikira segala amalan kamu adalah benar, minum di kolam air nabi adalah benar, ada syurga dan neraka adalah benar.

Bahawa senya hari Kiamat tetap akan adanya, begitu juga Tuhan yang maha berkuasa akan membangkitkan semula orang-orang yang di dalam kubur.

Di akhirnya kami ucapkan selamat berpisah dan selamat tinggal kamu disisi Allah Taala.

Semoga Tuhan akan memberi sejahtera kepada kamu. Tuhan jua yang menetapkan hati kamu. Kami sekalian berdoa mudah mudahan Allah Taala menjinakkan hati kamu yang liar, dan Allah menaruh belas kasihan kepada kamu yang berdagang seorang diri di dalam kubur ini.Mudah-mudahan Tuhan akan memberi keampunan dan memaafkan kesalahan kamu serta menerima segala amal kebajikan kamu.

Ya Allah Ya Tuhan, kami merayu dan bermohon kepada Mu supaya tidak disiksa mayat ini dengan kemegahan penghulu kami Muhammad SAW.

Subhana rabbika rabbil izati amma ya sifun wassallamu alalmursalinwalham dulillahi rabbil alamin.

Setiap yang bernafas, Pasti akan Mati - "Kullu nafsin za iqatul maut"

Firman Allah swt, "Demi masa, sesungguhnya manusia itu benar-benar berada di dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, yang ingat-mengingati supaya mentaati kebenaran, dan yang ingat-mengingati dengan kesabaran." Surah Al-A'sr ..

Dari Abdullah bin 'Amr R.A, Rasulullah S.A.W bersabda: "Sampaikanlah pesanku walaupun satu ayat..."

Disebutkan didalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur "masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN" dan TIDAK MINUM, TIDAK DUDUK dan TIDAK BERCAKAP.

Bertanya orang kepada Rasulullah saw : "Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?" Maka jawabnya Rasulullah saw "Umat dikenal kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU'."
Bila qiamat datang maka malaikat datang ke kubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan. Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu "itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN" mereka. Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian" Siratul Mustaqim dan memasuki alam syurga, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hamba Ku.Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orang yang mayatnya:

TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu mati
1. Para Nabi
2 Para Ahli Jihad
3. Para Alim Ulama
4. Para Syuhada
5. Para Penghafal Al Quran
6. Imam atau Pemimpin yang Adil
7. Tukang Azan
8 . Wanita yang mati kelahiran/beranak
9. Orang mati dibunuh atau dianiaya
10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman.

Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah ra sabda Rasulullah saw:

Apabila datang hari qiamat dan orang orang yang berada di dalam kubur dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan:"Wahai Ridhwan , sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Ku berpuasa ( ahli puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dan dahaga. Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digoreng dan buah buahan syurga.

"Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang yang penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi daun-daun kayu di bumi.

Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaiman yang difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud "Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan pada HARI yang telah LALU itu.''



* Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Islam yang lain. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati. " Dan ( ingatlah ) Allah sentiasa mengetahui dengan mendalam akan apa jua yang kamu lakukan." Surah Al-Baqarah : 237

"LAA ILAHA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINALZHAALIMIIN"



** dipetik dari sahabat blogger...jutaan terima kasih buat sahabat amrin cz minta saya search**

Isnin, 2 November 2009

::|| iNsya ALLAH ::||









Every time...
You feel like you can not go on...
You feel so lost and that you so alone...

All you see is night..
And darkness all around..
You feel so helpless.. You can't see which way to go..

Don't despair and never lose hope..
Because Allah is always by your side..

Inshaa' Allah.. Inshaa' Allah.. Inshaa' Allah you'll find your way..
Inshaa' Allah.. Inshaa' Allah.. In
shaa' Allah you'll find your way...

Sabtu, 31 Oktober 2009

:: ovErsEa vs ovErsEa ::

Salam ceria buat duyuful kiram.Kali ini entry saya ialah wish untuk abang saya (Zainuddin bin Ambok Dalek) yang akan berangkat ke Macau,China pada hari khamis ini kerana ada urusan pekerjaan sedikit untuk diselesaikan.Apabila saya usulkan bagaimana akak(kakak ipar) dan iman(anak abang)? Kalau diikutkan hati abang din, mahu saja abang din bawa family nya.. tapi memikirkan hadaf destinasi ke sana untuk menyelesaikan sedikit urusan pekerjaan, maka pengorbanan itu harus juga di utamakan..walaupun tidak lama tapi seperti setahun tak berjumpa kerana kasih sayang yang disulam dengan cinta sejati bersama isteri dan anak membuat rasa rindu tak keruan meninggalkan mereka..Wish untuk kak ila.. "sabar ye kak.. sekejap je"hehhehe

Anak ibu ada di Egypt,China dan Malaysia..siapa yang kat malaysia??? pak usu iman (haziq)hehehhe..Seorang anak ibu pergi mencari rezeki. Seorang anak ibu pergi menuntut ilmu.Dan seorang anak ibu baru nak mengenali dunia persekolahan tak lama lagi iaitu alam tadika.Semoga bermulanya titik permulaan persekolahan anak ibu yang kecil ini mendapat ilmu yang bermanfaat yang bakal berbakti kepada masyarakat demi addinul islam dan negara.Amin...Jutaan terima kasih tak terhingga buat ibu abah yang mendidik dan mengasuh kami dari kecil hingga lah ke saat ini.Buat abang din... Selamat berangkat ke Macau,China.Semoga berada didalam lindungan Allah sentiasa sepanjang musafir.Kalau pergi Disneyland,jangan lupa ambil gambar banyak-banyak.hehehhehe

Sedikit history yang dapat dikongsi bersama....


:: MACAU ,CHINA::

Panorama Macau,China

Hotel abg din menginap -Hotel Vetinian-


Tempat meeting abg din kat Hotel Vetinian

Macau diduduki Portugis pada tahun 1557, tidak lama selepas menawan Melaka pada tahun 1511 dan Timor Timur selepasnya. Bermula pada tahun 1670, Portugal menyewa kawasan ini daripada maharaja China. Tiada pindah hak milik pada masa itu. Macau berkembang sebagai pelabuhan perdagangan antara Portugis dan China dan cuba dikuasai Belanda secara berkali-kali pada abad ke 17.Selepas Rumah Braganza menawan semula Portugal daripada tangan Pemerintah Sepanyol Habsburgs pada tahun 1640, Macau dinobat sebagai Cidade do (Santo) Nome de Deus de Macau .Motto "Tiada lagi yang lebih setia" diberi sempena membalas budi baik Macau yang tetap setia kepada pemerintahan Raja Portugal dan tidak mengiktiraf pemerintahan Sepanyol yang sebelum itu berjaya menawan dan menanluki Portugal. Secara realitinya pemerintah Hasburgs bukannya boleh mengubah keadaan ini pun kerana ia pada masa itu sibuk menghadapi peperangan-peperangan di Eropah. Tambahan pula, kegagalan Belanda menguasai Macau membuktikan bahawa Macau bukanlah bandar yang mudah ditumpaskan.

:: EGYPT ::

panorama di Cairo,Egypt

Spinx di Giza

di Aswan,Egypt

Kebanyakan daripada geografi Mesir terletak di Afrika Utara, walaupun Semenanjung Sinai adalah dalam Asia Barat daya. Negara ini mempunyai persisiran pantai Laut Mediterranean dan Laut Merah; ia bersempadan dengan Libya di barat, Sudan di selatan, dan Semenanjung Gaza, Palestin dan Israel ke timur. Mesir Purba terbahagi kepada dua kerajaan, dikenali sebagai Mesir Hulu dan Hilir. Berlainan dengan kebiasaan, Mesir Hulu (Upper Egypt) terletak di selatan dan Mesir Hilir (Lower Egypt) di utara, dinamakan menurut aliran sungai Nil. Sungai Nil mengalir ke utara dari titik selatan ke Mediterranean bukannya kebahagian selatan daripada titik utara. Sungai Nil, yang merupakan tumpuan penduduk negara tersebut telah menjadi sumber kehidupan bagi kebudayaan Mesir semenjak kebudayaan Naqada dan Zaman Batu.



:: MALAYSIA ::

Kuala Lumpur , Malaysia

Bandaraya Kuala Lumpur

Tambak Johor (Johor bahru-Singapore_causeway)

Semenanjung Melayu berubah menjadi pusat perdagangan Asia Tenggara apabila China dan India memulakan perdagangan mereka melalui di Selat Melaka. Penemuan beberapa tapak arkeologi Zaman Proto Sejarah membuktikan wujud petempatan pesisir pantai seawal abad ke-2 Masihi lagi. Ia membawa kepada kemunculan kerajaan awal sebelum abad ke-10 adalah merupakan penemepatan pesisir pantai dan pelabuhan kecil. Ini termasuk Langkasuka dan Lembah Bujang di Kedah, Beruas dan Gangga Negara di Perak, dan Pan Pan di Kelantan. Pada awal abad ke-15, Kesultanan Melaka wujud dan kemakmuran ekonominya telah menarik minat penakluk daripada Portugis pada tahun 1511 diikuti oleh Belanda dan Britain untuk mewujudkan penempatan atau koloni di Selat Melaka.

**Bahan rujukan dari Ensiklopedia bebas**

Jumaat, 30 Oktober 2009

:: di paGi JuMaaT ::

gambar di ambil dari blogger syabrah ubaidah

Salam sayyidul ayyam buat duyuful kiram di segenap pelusuk negara exspecially di malaysia dan egypt...ERmmm pagi sesalju embun yang menggigit gigit kulit muka saya yang menunjukkan musim sejuk sudah pun tiba..Terasa sejuk jika dibandingkan semasa saya stay di cairo pada bulan jun hingga september iaitu ketika itu musim panas, bahang kepanasan begitu terasa.Seolah olah seperti berada dalam pembakar yang mane sewaktu tu cairo suhu kepanasan pernah mencecah 48 darjah celcius..Ermmm MasyaAllah Tabarakallah sedar tak sedar dah masuk musim sejuk da...Errmm tiga hari lepas dari tarikh entry saya ni.. mansoura dilanda hujan ais...hujan yang membasahi bumi mansurah dengan rintikan rintikan ais.Tapi ade sahabat saya cakap ni bukan hujan ais tapi hujan batu.heheheh,mana-mana boleh.Betapa agung kejadian yang di ciptakan oleh Allah.Saya bersama housemate saya sempat mengutip ketulann ais yang tempias di balkoni bilik saya.Ermm lantas tiba-tiba hati dan kotak fikiran saya tertanya-tanya ketulan bujur ais tu pasti mempunyai delusi yang tersurat dan tersirat yang mana menyuruh kita untuk berfikir tentang kebesaran Allah s.w.t.Lakaran-lakaran yang terbentuk yang mempunyai imagery yang tersendiri lantas menghasil kan ilutrasi dari kotak fikiran saya yang dapat saya gambarkan.Lamunan terhenti apabila terdengar riuhan housemate yang tidak putus putus menikmati ketulan ketulan ais di balkoni saya..


tampal nana selagi boleh tampal.hehehehe

Ermmm memandangkan hujan da mula turun.. Rentetan itu juga,kuliah juga dah semakin rancak dan imtihan juga dah semakin dekat.. ayuh sahabat-sahabat,kita tajdidkan niat kita agar walaupun sedikit amalan yang kita lakukan ini,moga moga di nilai oleh Allah dan dipermudahkan urusan menuntut ilmu di bumi anbiya'.Jika kita mencari ilmu kerana semangat,apabila semangat itu hilang maka,ilmu itu juga akan hilang bersama semangat,jika kita mencari ilmu kerana manusia,apabila manusia itu mati,ilmu itu juga akan mati bersama-sama manusia yang mati,tapi apabila kita mencari ilmu kerana Allah Taala , ilmu itu akan kekal kerana Allah Taala akan kekal selama-lamanya.Jadikan hari ini lebih baik dari semalam.Ingat... ujian itu satu tarbiah dari Allah.Salam perjuangan dari saya...

Selasa, 27 Oktober 2009

::iBu pEsaN ::



ibu pesan :: belajar ada dua cabang:
pertama adalah belajar untuk ilmu,tidak kira lulus atau tidak, dan yang kedua ialah belajar mahukan sijil,bile gagal pening kepala.Jadi anak ibu fikir sendiri tapi jangan sampai tidak dapat kedua-duanya.Ingat...peluang belajar di mesir hanya sekali sahaja.MANFAATKANLAH..





ibu pesan :: belajar rajin rajin,ibu yakin anak ibu boleh,duit boleh kita cari,ilmu sukar kita dapat.Siang malam abah ibu berdoa berjaya... berjaya.... berjaya... AMIN...





Dalam kita melangkah,terkadang diuji dengan ujian,yang terasa berat,hingga kita terduduk dan menangis.Peritnya terasa dan ketahuilah dan renungilah dalam diri kerana ..... mungkin airmata itu hadir kerana dia mahu menjahit sejadah iman yang kian koyak lantaran ada langkah-langkah yang tersasar.Semoga tabah dan tetapkan iman

:: MATAN ARBAIN IMAM NAWAWI (AL WAFIY) - HADIS 18 - ::


TAQWA DAN BERAKHLAK MULIA


عن ابي ذر جندب بن جنادة وأبي عبد الرحمن معاذ بن جبل رضي الله عنهما عن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال اتق الله حيثما كنت وأتبع السيئة الحسنة تمحها وخالق الناس بخلق حسن


Daripada abu Dzar Jundub bin Junaadah dan Abu Abdur Rahman Mu`az bin Jabal r.a daripada Rasulullah s.a.w baginda bersabda :"Bertaqwalah kepada Allah dimana sahaja kamu berada.Susulilah keburukan dengan kebaikan yang akan menghapuskan keburukan itu.Bergaulah dengan manusia dengan akhlak yang baik.

Hadis ini diriwayatkan oleh Tirmizi dan beliau berkata :"Hadis ini adalah hadis hasan".Pada setengah salinan disebut sebagai hadis hasan sahih.


MAKSUD PERKATAAN:


اتق الله:: Bertaqwalah kepada Allah
Ertinya:Taqwa pada bahasa ialah kamu mengambil pencegah atau benteng yang dapat mencegah dan memelihara daripada sesuatu yang kamu takuti.Bertaqwa itu mencegah seseorang itu dari melakukan perkara yang dilarang oleh Allah serta melaksanakan perintah-perintah Allah


حيثما كنت:: Dimana saja kamu berada
Ertinya: Bila-bila dimana sahaja ,beruzlah(sendirian),atau bersama-sama dengan orang lain.


أتبع:: Susulilah
Ertinya : Ikutilah dan kerjakanlah sesudahnya secara lansung.


السيئة :: Keburukan
Ertinya : Perkara - perkara yang dilakukan membawa kepada dosa.


تتمحها:: Yang akan menghapuskan kesedihan itu.
Ertinya : menghapuskan dan menghilangkannya dari kitab catatan malaikat dan tidak dikenakan apa-apa tindakan keatasnya.


خالق:: Bergaullah
Ertinya: usakanlah bersungguh - sungguh agar dapat bergaul dengan baik.


بخلق :: Dengan akhlak
Ertinya : Dengan akhlak ,tabiat dan sifat yang dapat melahirkan suri teladan yang baik.Perkataan akhlak boleh dikategorikan kepada akhlak yang baik dan akhlak yang buruk.

WASIAT ABADI:
Alangkah indahnya pemberian yang diberikan oleh kita oleh dua orang sahabat r.a. Ia adalah hadis yang telah mereka dengar daripada murabbi(pendidik)dan kekasih mereka iaitu Muhammad s.a.w .Hadis ni adalah wasiat yang besar mencakupi hak-hak Allah s.w.t dan memelihara hak-hak para hamba-Nya.

KONKLUSI HADIS:
Hadis ini jelas bahawasanya kita selaku khalifah di bumi Allah yang mana makhluk yang amat dimuliakan ini memberi pengajaran kepada kita berkaitan antara kesempurnaan iman dan sifat-sifat orang yang bertaqwa ialah akhlak yang mulia dan baik ketika berbicara dan bergaul sesama manusia.Hati manusia begitu abstrak,hati manusia terlalu seni dan amat payah untuk di kuasai.Fitrah manusia ciptaan Allah lebih cenderung kepada keindahan dan tiada lebih indah daripada seindah bahasa.Justeru itu kita sebagai daie dengan berbicara boleh menjadi wasilah untuk menyebarkan dakwah islami.Maka dengan berbicara dan mempunyai akhlak yang mulia melambang kan personaliti dan suluk(gaya hidup) individual tersebut.


Saranan Rasulullah s.a.w yang paling besar dalam wasiat ini ialah berataqwa kepada Allah kerana ia merupakan himpunan segala kebaikan serta pencegah segala kejahatan.Firman Allah dari surah An-Nahl:128 yang bermaksud "Sesungguhnya Allah berserta oarang-orang yang bertaqwa dan orang-orang yang berbuat kebaikan.


Taqwa kepada Allah adalah takut kepada Allah dengan tidak melakukan perkara yang ditegah dan melakukan perkara ynag diperintahkan.Diantara kesempuranaan taqwa ialah menjauhkan diri daripada perkara syubhah dan bercampur dengan yang haram.Sabda Rasulullah s.a.w "Barangsiapa yang menjauhkan diri daripada perkara syubhah , maka dia telah membersihkan agama dan kerhormatannya"



Tatkala seseorang itu melakukan perkara yang ditegah oleh Allah dan membawa terjerumus di dalam lembah dosa ,Dan ketika itu dia segera bertaubat disaat dia ingat dan sedar ,maka dia juga dinamakan akhlak orang-orang mukminin yang benar-benar bertaqwa kepada Allah.Firman Allah dari surah Al-Aaraf:201 yang bermaksud:"seseungguhnya orang-orang yang bertaqwa,apabila mereka disentuh oleh sesuatu imbasan hasutan daripada syaitan mereka ingat ( kepada ajaran Allah) maka (dengan itu) mereka nampak (jalan yang benar)".


Dalan wasiat ini ,Rasulullah menyarankan kepada kita satu perkara yang boleh memperbaiki kehidupan diri kita dalam bermuamalah (berbicara) dengan akhlak yang baik iaitu dia mudah didampingi dengan orang lain,mudah disenangi,mengasihi orang lain dan orang lain mengasihinya.Mempunyai akhlak yang baik adalah method yang paling penting yang harus dimiliki setiap individual kerana kedudukan yang paling mulia disisi islam.Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud "Orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah orang yang paling baik akhlaknya".Antara akhlak yang paling mulia,ialah menghubungkan silaturrahim ,salamatus sadri(berlapang dada),murah hati meskipun terhadap orang yang bakhil terhadapnya.


Konklusi dari hadis ini ,dapatlah kita ambil fahami bahawasanya kita selaku khalifah di muka bumi yang telah ditaklifkan oleh Allah s.w.t harus mematuhi perkara perkara yang diperintahkan dan menjauhi perkara perkara yang ditegah.Semoga dengan sedikit konklusi yang tak seberapa ini ,dapatlah kita sabatkan hati kita dalam medekatkan diri kita kepada Allah s.w.t Dan semoga kita tergolong dalam golongan orang-orang yang muflih(berjaya) sepertima mafhum dalam surah Ali Imran:104:"Hendaklah ada diantara kalian segolongan orang yang mendakwahkan kepada kebaikan,memerintahkan yang makruf, melarang yang mungkar, mereka itulah sebenarnya orang yang beruntung".

Selasa, 20 Oktober 2009

:: mY sELf ::


....kringggggggggg...kringggg......lalalalala.....jam di handset menunjukkan sudah pun tepat jam 9.00 pagi yang mana saya harus bersiap-siap ke kuliah.Pagi ini saya ke kuliah menaiki taxi.Bukan malas tau nak jalan kaki..hehehehe.Berbeza dengan invironment di malaysia,if da ada passenger dalam taxi,another passenger tak leh naik,tapi tempat saya di mansoura,Egypt,they all tak kisah,asal de kosong, boleh naik sekali.Errmmm kalau nak diikutkan , dekat je dari rumah nak ke kuliah tapi memandangkan ammu taxi (pakcik taxi) nak cari penumpang untuk menambah rezeki di awal pagi yang dingin dan tenang ni,dia pun ikut jalan jauh.Dalam masa yang sama,dapat juga saya menghirup udara segar di bumi anbiya` ini dengan kabus yang seakan akan menunjukkan tanda hampir sudah berlalu nya musim panas dan yang akan melusuri musim sejuk.Ermmm bestnyaa nak masuk musim sejuk....uppppppppsssss mengelamun pulak.Sedar tak sedar ,rupanya saya dah tiba di hadapan university.Dengan menghulurkan LE 2 junaih, lantas taxi meluncur hilang dari pandangan.Dan saya pun terus berjalan kaki masuk ke pintu pagar university dengan hati yang ceria dan perbaharui nawaitu.Kaki terus melangkah ke arah belakang kerana kuliah faculty 2nd syariah terletak di bangunan belakang aras 4.
Dan segaris senyuman lagi di ukir kan buat classmate yang berada di segenap pelusuk dunia, tapi yang nampak ketika ini,, kebanyakan student egypt sambil mata saya meliar mencari student malaysia..nampak nya saya orang yang pertama malaysia yang sampai dulu,ermm mungkin sekejap lagi they all sampai.Saya pun duduk di baris yang kelima ,duduk diantara student egypt.Lecturer tak sampai lagi..sesambil tu saya membaca buku yang bertajuk "Cebisan Hati Manusia"..Right now da pukul 12.00 tengahari,lecturer tak sampai sampai lagi..so.. membuat kan saya terfikir nak menulis sedikit cebisan entry untuk di letakkan di blog.Ermmm nampak nye da hampir 3 jam lebih lecturer tak masuk dan kebetulan sahabat saye (student egypt) cakap,lecturer tak datang hari ini.Dan saya pun terdetik di benak fikiran bahawasanya ,ini juga dinamakan sabar sepertimana entry saya sebelum ini yang berkisah tentang sabar.Mendidik jiwa para penuntut ilmu supaya bersabar dalam mencedok ilmu di bumi anbiya ini.. ok la saya akhiri pnulisan short entry saya ni dengan wish my self...BELAJAR DAN BERUSAHA BERSUNGGUH-SUNGGUH DEMI ISLAM...teringat saya sebuah buku yang pernah saya bace yang mana ulama salaf kita pernah berkata : "Sesungguhnya ilmu tidak akan memberi sebahagian dirinya sehingga kamu memberi keseluruhan diri kamu" iaitu dari sudut usaha,waktu,dan nafas-nafas kamu kesemuanya dicurahkan supaya ilmu dapat memberi sebahagian dirinya kepada kamu.

Sabtu, 17 Oktober 2009

:: SABAR ::





"anak mak kena sabar menempuhi ujian yang mendatang,, ingat sygku, kamu berada di bumi barakah,yakin janji ALLAH,duit boleh dicari tapi ilmu sukar kita dapat"
pesanan ringkas dari seorang ibu kepada anaknya yang tak jemu jemu minta di nasihati... perkara yang sama adalah ibu akan cakap sabar... dan sabar dan terus sabar..lantas tergerak diri ini ingin menari narikan jari untuk menulis entri berkaitan sabar,,, biarpun hanya sedikit ulasan yang dapat saya nukilkan,semuga dapat menjadi penghayatan sesama kita walau hanya sekilas pandangan.

SABAR...S.A.B.A.R .... hanya 5 patah perkataan tetapi memberi kefahaman yang begitu mendalam bagi individual yang benar-benar menghayati dan memahami apa makna sebenar sabar.Sabar merupakan sebuah istilah dari bahasa arab.Dalam bahasa melayu juga kita menggunakan perkataan sabar yang sama dengan maksud sabar dalam bahasa arab.

Dari sudut istilah pula: sabar ialah menahan diri dari sifat kegelisahan,gundah gulana dan rasa emosi dan juga menahan lisan dari keluh kesah serta menahan segala anggota tubuh dari perbuatan yang tidak terarah.
Firman ALLAH S.W.T dari surah ALI-Imran:146 :
"...............Dan ALLAH mencintai orang - orang yang sabar"

Kita acapkali mendengar di corong-corong telinga dengan perkataan sabar .Dan kadang-kadang secara tak lansung ,hati kita senipis kulit bawang ini juga terdetik dengan kalimah sabar lantas memujuk hati supaya bersabar.Tapi adakah terlintas di kotak fikiran kita bahawa sejauh mana lafaz sabar itu digunakan??? adakah ketika hanya dilanda musibah sahaja??

Ketika kita dalam kesenangan atau dalam kemewahan juga ,kita harus bersabar.Sabar menghadapi ujian kemewahan bahawa jangan kita lupa segala kekayaan yang wujud ini adalah pinjaman dari ALLAH semata.Ketika dalam menunaikan ibadat-ibadat sunat juga mengajar kita erti kesabaran seperti bangun disepertiga malam.Sabar adalah tabah hati tanpa mengeluh dalam menghadapi godaan dan rintangan arus kehidupan pada jangkaan waktu tertentu dalam rangka mencapai hadaf yang hendak dituju.Setengah ulama menobatkan bahawa sabar itu separuh daripada iman.Ujian manusia berbagai-bagai.Kadang kita sedang asyik ketawa,rupanya ALLAH sedang menguji kita.Dan kadang kita dalam kesedihan,rupanya dalam tak sedar.. kita sedang diuji.Nabi S.A.W telah bersabda :"man yuridu billahi khairon,yusibu minhu"
mafhumnya: sesiapa yang ALLAH kehendaki baginya kebaikan,ALLAH akan mengujinya.
Sesungguhnya apabila ALLAH mencintai hambanya , Dia akan tenggelamkan hambaNya itu dalam dugaan dan ujian,maka sesiapa yang tidak pernah mengalami musibah,Dia jauh dari kasih sayang ALLAH, mana tau yang diam itu kerana zikir kepada ALLAH,mana tahu yang senyuman itu adalah sedekah kepada ALLAH,mana tahu sedih itu kerana mengenangkan dosa dan mana tahu yang ceria itu kerana bersih hati dan mindanya.Ibnu Qayyim berkata di dalam Al-Fawaid :"Aslul khoiri wal syarra min qibali tafakkuri "
mafhumnya: asal punca kebaikan dan keburukan bermula dari pemikiran.

Bertitik tolak dari tajuk yang saya lontarkan,sebagai azhariyyun ada diantara kita dilanda ujian dari sudut natijah imtihan.Yang najah alhamdulillah dan yang tak najah juga alhamdulillah kerana rupanya ALLAH masih menyayangi kita dan menyuruh kita mendalami lebih ilmu di bumi barakah ini.Anggaplah ujian ini sebagai kafarah semasa di akhirat kelak.Semoga dengan muhasabah dan renungan kita menjadi pemangkin semangat lantas merealisasikan matlamat kita agar tidak terus pudar walau diuji dengan selaut dugaan yang mendatang.Sabar menempuh dugaan dan mehnah tanda kita punya iman dan berani dalam menempuh ujian dunia.Tapi dalam menempuh liku-liku ujian.. kita harus berusaha untuk menjadi yang terbaik dari sebelumnya.ALLAH takkan mengubah nasib seseorang hamba Nya selagi mana hambaNya tidak mengubah dirinya sendiri.Berubah kepada yang lebih baik.

Ingat!!!kita adalah selaku pemuda pemudi di kala ini,oleh itu tanggungjawab amatla berat yang harus dipikul di bahu para pemuda pemudi sekalian,yang mana mempunyai kewajipan yang berat terhadap dirinya,terhadap agamanya,terhadap umatnya bahkan lebih lebih lagi pada zaman era globalisasi ini.Arus remaja ini juga adalah zaman permulaan mengenal dunia dan keinginan terlalu tinggi,berbagai perkara ingin dicuba,ketika ini juga bermula peningkatan usia dan tahap kematangan seseorang remaja.Rentetan dari itu, kesabaran dalam melawan nafsu itu penting.Sabar sesungguhnya memiliki dimensi yang lebih pada pengalahan hawa nafsu yang terdapat dalam jiwa.Melawan nafsu yang berbagai,menahan diri dari melakukan perkara yang mungkar,sabar mengharungi rintangan kehidupan sebagai seorang remaja selaku pemuda dan pemudi.Remaja tunggak kejayaan sesebuah negara dan harapan bangsa.

Moga dengan kesabaran yang ada dalam diri kita menjadikan kita lebih tabah dalam mengharungi liku-liku kehidupan sebagai hamba ALLAH yang besyukur.Buat sahabat - sahabat yang telah pun menghabiskan pengajian degree di ardul kinanah ini,semoga kalian sabar meneruskan dakwah dan pejuangan di medan yang sebenar nya iaitu malaysia khususnya dan diseluruh dunia amnya.Hidupkan kembali mentaliti masyarakat dengan nur nur islam.Dedahkan masyarakat dengan keindahan keindahan yang ada dalam islam.Semoga dengan pejuangan sahabat, islam akan bangkit.Sabda Nabi S.A.W yang bermaksud : sesiapa yang mengamalkan perkara yang baik,lalu orang selepas nya beramal dengan nya (mencontohinya),baginya ganjaran amalannya (sendiri) dan (ganjaran) orang yang beramal dengannya(mencontohinya).

Akhir sekali untuk entry kali ini,orang yang sabar pandai mengawal emosi.Semoga entry yang tak seberapa ini,dapat menjadi sedikit penghayatan pada sahabat-sahabat.Doa saya,semoga satu hari nanti saya akan lebih menjadi yang terbaik dalam penulisan demi meneruskan pejuangan islam.Dan saya akui memang banyak kelemahan saya yang baru berjinak-jinak dalam dunia penulisan.Segala teguran yang membina,saya terima kerana kesabaran itu perlu ada untuk menjadi yang lebih baik.Aktafi bihaza qadar...sekian...

Selasa, 13 Oktober 2009

::iSu NiqoB (pUrdaH) ::




Baru baru ini kita didedahkan isu yang mana semua maaruf tentang isu yang masih segar lagi dikalangan kita di mesir mahupun di malaysia iaitu fitnah terhadap ulama kita syeikhul akhbar Dr. Muhammad Tantawi hafizahullah berkait dengan isu niqob(purdah).Persoalannya yang berlegar legar di benak fikiran saya , mengapakah isu aurat seringkali diserang? apakah tujuan mereka mensabotaj??

Secara statistiknya punca permasalahan berpunca dari sikap dan tindak balas umat islam terhadap perkembangan yang berlaku didunia barat.Maafkan saya kalau saya tersalah cakap,bahawasanya umat islam di zamankan sekarang ramai yang lalai,ramai yang cuai,ramai yang alpha , aina ahli quran??? aina syabab?? aina jundullah??Firman ALLAH S.W.T dari surah an-Nisa:76 yang maksudnya : Orang-orang yang beriman ,berperang pada jalan ALLAH , dan orang - orang yang kafir pula berperang pada jalan Taghut (syaitan).Oleh itu perangilah kamu akan pengikut-pengikut syaitan itu,kerana seseungguhnya tipu daya syaitan itu adalah lemah.

Bagi mereka yang kurang tahu akan islam,mereka akan mengatakan islam jumud,walhal mereka tidak mahu mencari anisiatif untuk menjadi saluran dan method yang terbaik dalam menyampaikan keindahan dan kemurnian islam.Islam kini ditindas dengan serangan perang saraf,tidak cukup dengan bedil membedil,mereka cuba dengan cara halus.Dan cukup menyedihkan hati apabila ulama kita syeikhul akhbar difitnah dan di eksploitasi oleh wartawan wartawan yang mane sekadar mengaut keuntungan akhbar nya dengan mempersendakan ulama-ulama muktabar?? relevan ke sahabat-sahabat???

Daripada pengkajian melalui pembacaan dalam jaringan jaringan di internet berkenaan isu pemakaian niqob ,bahawasanya daripada keluaran akhbar di malaysia amatla meleset sekali daripada perkara yang sebenarnya,saya mohon pada sahabat-sahabat di malaysia mahupun di egypt atau di mana jua agar memperbetulkan mentaliti yang meleset itu.Tiada gunanya melariskan bahan-bahan media dengan mempelekeh kan ulama.

Antara fitnah yang tersebar di akhbar terhadap Syeikhul Akbar ialah "aku lebih mengetahui agama lebih daripada kamu dan orang-orang yang mendidik kamu" dan "purdah itu adalah adat orang arab semata bukan lah tuntutan agama"

Syeikhul Tantawi menghormati dan bersetuju golongan-golongan yang mengatakan niqob tu wajib,cuma kenyataan melarang pemakaian purdah itu dalam suasana sesama wanita seperti di kuliah-kuliah banat(siswi) Al-Azhar sendiri,kuliah tersebut tidak bercampur dengan lelaki,adapun jika ada lelaki di kawasan tersebut,maka dibolehkan oleh pihak Al-Azhar sendiri untuk memakai niqob dengan bahasa yang lebih mudah "mengamalkan agama ini mesti pada tempatnya dan keadaan sekeliling"mengapa perlu pakai purdah sedangkan tiada kaum lelaki dan hanya sesama wanita sahaja.Saya selaku siswi university Al-Azhar jurusan Syariah Islamiah di Mansoura memang tidak dinafikan ada di antara siswi yang kekal memakai niqob(purdah) di dalam dewan semasa sessi pembelajaran berlansung sedangkan pensyarah pada ketika itu adalah wanita. Dan apabila ditegur oleh pensyarah tersebut agar membuka niqob kerana didalam dewan kuliah semuanya siswi,barulah student itu membuka niqob nya.

Niqob(purdah) antara sekian yang banyak perkara khilafiyah dalam hal agama yang diperselisihkan dikalangan para fuqaha dari dulu sehingga ke hari ini.Berpurdah khilaf dikalangan ulama yang mewajibkan pemakaian purdah.Jumhur ulama mengatakan yang wajib ditutup ialah muka dan tapak tangan.

Adapun ulama yang mengatakan jika seorang wanita berpurdah ,beerti dia telah mengambil pendapat terbaik dan keluar dari khilaf ulama,sementara perempuan yang menutup auratnya dengan betul kecuali muka dan tapak tangan,bermakna ia telah berpegang kepada pendapat jumhur ulama.

Reality nya sekarang,ramai mereka yang berpakaian tapi bertelanjang.membiarkan pendedahan tubuh dan aurat secara berleluasa dan terang -terangan tanpa ada perasaan malu dan segan silu sehingga memadamkan nilai diri mereka sebagai wanita muslimah yang ber iman.

Sesungguhnya dunia islam hari ini jauh dari pelaksanaan hukum ALLAH .Umatnya diperkotak-katikkan oleh musuh-musuh islam.Daulah yang dulunya wujud telah dihilangkan.Perhatikan disekeliling kita ,umat islam semakin lena biarpun semakin dimamah usia ,sama-samalah kita berdoa agar perancangan - perancangan dan anasir-anasir jahat terhadap islam dimusnahkan oleh ALLAH.

::Isu Purdah... Pembaca Jangan Cepat Melatah Bila Akhbar Picisan Mencuit .... ::

ENTRY INI SAYA PASTE DARI BLOGGER CAIRO... SAYA AMAT TERTARIK DENGAN ARTIKEL YANG DI LONTARKAN..SEMOGA SAYA DAN DUYUFUL KIRAM DAPAT MEMAHAMI MESEJ YANG DISAMPAIKAN DEMI AD DINN TERCINTA...

Sekali lagi hati ini terguris bilamana para ulama dipermainkan.Inilah bahananya jika pekerjaan yang dilakukan langsung tidak berpaksikan iman dan adab.Sikap pembaca pula terlalu cepat menghukum dan memberikan komentar. Saya mendengar khabar daripada beberapa sahabat, sudah ada yang menggunakan laman facebook untuk mengecam dan mengutuk Syaikhul Akbar Dr Sayyid Muhammad Tantawi hafizahullah.Seringkali kita memberikan nasihat dan pesanan kepada akhbar Tanah Melayu yang sering bersekongkol dengan akhbar dunia yang lain agar melakukan penelitian sebaiknya kepada setiap pernyataan yang dikeluarkan.

Berkali-kali kita sebutkan , selepas ini jika berita dan akhbar Melayu mengeluarkan sesuatu pernyataan kontroversi tentang pendapat para ulama maka perkara pertama yang perlu dipasakkan di dalam minda sidang pembaca ialah “ BOLEH DIBACA NAMUN PERCAYA JANGAN”. Kamu tak takutkah dengan hukum Allah taala kerana sering mempermain-mainkan para ulama.Ingatlah, daging ulama itu beracun. Jangan bermain-main dengan maruah seorang ulama.Pendapat yang dikeluarkan oleh Syaikhul al-Akbar Dr Sayyid Muhammad Tantawi hafizahullah jelas bertentangan dengan apa yang dikeluarkan oleh akhbar Malaysia.Lain yang diucapkan oleh Syeikh, lain pula yang mereka masukkan ke dalam akhbar milik mereka.Kalau ya pun inginkan akhbar picisan milik kamu terjual laku di pasaran, usahlah lakukan fitnah kepada para ulama sehingga sedemikian rupa.
Apa yang diterangkan oleh IslamOnline dapat menjelaskan segala kekusutan yang berlaku. Saya diminta berkali-kali oleh sahabat-sahabat untuk membahaskan isu ini. Sikap saya yang pertama, tidak mahu terlalu cepat meletakkan hukum kepada ulama yang kita kenali sangat wara’ di dalam mengeluarkan sesuatu hukum.Secara jelasnya , Syaikhul Akbar tidaklah melarang @ mengharamkan ( seperti bahasa yang digunakan oleh Akhbar Malaysia) pemakaian niqab secara mutlak. Malah larangan ini hanyalah kepada sekolah dan pusat pengajian yang di dalamnya hanya terdapat wanita sahaja. Ini bermakna, jika terdapat lelaki di dalam kawasan tersebut, maka dibenarkan untuk memakai niqab bagi wanita. Apa yang kita kesalkan, akhbar Malaysia jelas menyebarkan berita yang bertentangan dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Syaikhul Akbar.

IslamOnline juga menerangkan bahawa, Syaikhul Akbar bukanlah menentang pemakaian Niqab kepada wanita. Malah beliau amat-amat menghormati pandangan wanita yang ingin mengekalkan pemakaian niqab.Namun, apa yang beliau tentang ialah kesalahfahaman yang berlaku dan meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya.Bahasa mudahnya, mengamalkan agama bukan pada tempat yang sepatutnya. Jika sesebuah institusi tersebut ahlinya terdiri daripada golongan wanita semata-mata, apa faedahnya mereka memakai niqab?? Ini yang ingin Syaikhul Akbar terangkan dan bawa kepada masyarakat. Bukannya seperti yang disebarkan oleh akhbar-akhbar picisan yang seolah-olah mengatakan bahawa niqab ingin diharamkan seratus-peratus kepada golongan wanita muslimah.Manakala isu tohmahan terhadap Syaikhul Akbar yang mengatakan bahawa beliau menghina pelajar wanita tersebut dengan mengatakan bahawa “ Aku lebih mengetahui tentang agama daripada kamu dan orang-orang yang mendidik kamu” jelas merupakan fitnah terhadap Syaikhul Azhar. Perkataan ini langsung tidak diucapkan oleh Syaikhul Akbar. Ini jelas putar belit yang dilakukan oleh akhbar yang memang terkenal suka mencari publisiti murahan dengan melakukan penghinaan terhadap para ulama.

Penjelasan lanjut boleh dilihat di IslamOnline.Inilah senario masyarakat sekarang, ulama terlalu dipandang rendah dan hina. Malah dianggap tiada langsung kedudukan disisi mereka. Saya tidak mahu membahaskan isu sama ada niqab ini benar-benar merupakan tuntutan agama atau sekadar adat seperti yang disebutkan oleh Syaikhul Akbar.Ini merupakan permasalahan khilaf dikalangan para ulama.Khilaf di dalam permasalahan ini bukanlah merupakan perkara usul yang boleh membawa kepada kekufuran. Malah ianya cuma khilaf di dalam permasalahan cabang agama. Terlalu dangkal golongan yang ingin melakukan tohmahan kepada Syaikhul Akbar Dr Sayyid Muhammad Tantawi hafizahullah hanya kerana beliau mengatakan bahawa niqab ini hanyalah merupakan adat.Orang zaman sekarang lebih suka percayakan akhbar yang ditulis oleh wartawan yang tidak diketahui peribadinya berbanding mempercayai ulama muktabar.Saya sangat tertarik dengan penjelasan yang diberikan oleh Fadhilatus Syaikhuna Habib Ali al-Jufri hafizahullah bilamana ditanya pandangan beliau berkenaan pendapat Syaikhul Akbar tentang “ Harus Memberikan Infaq Kepada Pembinaan Gereja”. Kata Syaikhuna Habib Ali al-Jufri hafizahullah(secara ringkasnya) :
“ Sepanjang pengetahuan saya perkara ini merupakan sepakat daripada para ulama mengatakan bahawa tidak dibenarkan untuk kita memberikan bantuan terhadap pembinaan gereja.Cuma ianya dibenarkan untuk pihak kerajaan memberikan bantuan jika keadaan memerlukan seperti yang berlaku di Gaza setelah peperangan antara Yahudi laknatullah dan tentera Islam.Kerajaan Hamas ketika itu memberikan bantuan kewangan untuk pembinaan gereja yang runtuh akibat peperangan tersebut. Secara jelasnya, saya menyebutkan perkara ini dengan ilmu saya yang sedikit berbanding Syaikhuna al-Akbar Dr Sayyid Muhammad Tantawi hafizahullah.Mungkin Fadhilatul al-Imam al-Akbar pernah terjumpa pendapat ulama yang mengatakan bahawa dibenarkan untuk memberikan bantuan kepada pembinaan gereja.Manakala saya dengan sedikitnya ilmu pengetahuan yang ada pada saya maka tidak dapat saya memberikan pendapat sepertimana yang diberikan oleh al-Imam al-Akbar Dr Sayyid Muhammad Tantawi hafizahullah.”
Nah, inilah sikap sebenar seorang ulama dan sikap seorang pendengar yang tidak cepat menghukum.Malah meletakkan adab yang terlalu tinggi terhadap para ulama.Moga kita semua dapat mengambil sifat terpuji yang ditunjukkan oleh para ulama kita di dalam memberikan pendapat dan berbeza pendapat.

Wartawan-wartawan akhbar perlu menilai perkara ini dengan teliti.Muslim yang baik bukanlah yang terjatuh ke dalam lubang sebanyak dua kali walau telah diperingatkan berkali-kali.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails