Ahad, 28 Mac 2010

::|| aDaB CiNciN ||::

Picture Captions


Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kw. sesudah Saidina Ali berkahwin dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Nabi Muhammad Saw. Nabi Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu, kalau memakai cincin pakailah di jari


1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka dizaman Nabi Lut a.s.

Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki ataupun perempuan. Muslimin dan Muslimat, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. dapatlah kita pahala.
Wallahu a'lam

sumber: artikel dari sahabat

4 ulasan:

 1. salam...

  mmm, cuba ukhti check detail lg. apa yg ana pernah belajar sewaktu di Mesir dulu, pemakaian cincin bg perempuan, dia boleh memakai di jari tgh .larangan pakai cincin di jari tgh hanya buat lelaki shj.

  wallahu a'lam.

  BalasPadam
 2. salam buat tanpa nama..
  syukran atas lawatan ke blog sy..ermmm insyaallah saya akan check n cari sumber2 yang lain.. syukran atas perkongsian

  BalasPadam
 3. Baguslah artikel ini. Pengetahuan yang berguna!

  BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails