Template by:
Free Blog Templates

Ahad, 31 Julai 2011

Adakah dia pegawai kangkung?

  Mutakhir ini, kebangkitan golongan intelektual amat mengujakan. Partisipasi mahasiswa secara lansung dalam arena kebangkitan telah membuka mata semua pihak. Gelombang samudera golongan intelektual telah menular. Kenapa suasana ini berlaku?Sukalah saya membicarakan isu yang sering di dipertikaikan yang mana ianya merupakan suatu doktrin yang wajib diketahui oleh semua barisan mahasiswa.

  Kesan daripada partisipasi mahasiswa dalam mendepani hak, saya terpanggil untuk memberi justifikasi isu yang dilihat dari pandangan mata kasar.Adalah mudah untuk saya melabelkan pegawai yang berkhidmat di Mesir sebagai 'pegawai kangkung'.Sandaran yang dipatrikan sebagai pegawai kangkung ialah lebih kepada sikap dan cara beliau berinteraksi dengan mahasiswa yang seolah-olah berada di tahap pra matang.

  Secara komprehensif di nilai dalam artikulasi, intermediasi, dan pembuatan keputusan yang kompleks dan pelbagai.Justeru itu,apakah ini yang dinamakan sifat seorang cendekiawan dan akhlak seorang yang berstatus profesional?

Apakah yang dimaksudkan pegawai kangkung? Kangkung adalah sejenis batang yang agak seperti kuat bila dilihat tetapi sebenarnya rompong didalam.Tumbuh di dalam sungai, bukan untuk menambah baik bahkan mengikut aliran sungai semata-mata, malah menyebabkan sampah-sarap terperangkap dari mengalir.

  Peribadi yang cuba ditonjolkan oleh pegawai di Mesir ini lebih kepada sikap dan cara beliau yang tidak mencerminkan kelayakan akedemik beliau.Ya, benar! saya tidak lontarkan status pegawai kangkung kepada semua pegawai bahkan segelintir cuma.

Sabtu, 30 Julai 2011

Tentera Amerika membakar rakyat Somalia

TENTERA LAKNATULLAH

TENTERA AMERIKA MEMBAKAR RAKYAT SOMALIA

Gambar-gambar tentera Israel menangis





Seniman Negara Datuk Syed Ahmad Jamal meninggal dunia

Seniman Negara Datuk Syed Ahmad Syed Jamal menghembuskan nafas terakhir semalam, 30 Julai, 2011 sekitar jam 9 malam di kediamannya di Gombak pada usia 82 tahun.

Syed Ahmad dilahirkan pada 19 September, 1929 di Bandar Maharani, Muar, Johor, dan mendapat pendidikan tinggi dalam bidang seni di Chelsea School of Art di London, United Kingdom, 1951 hingga 1955.

Pelukis yang banyak merakamkan peristiwa-peristiwa penting dalam perjalanan sejarah negara ini akan dikebumikan di tanah perkuburan Sungai Pusu, Gombak pagi ini, 31 Julai, 2011.

Allahyarham meninggalkan balu Datin Hamidah Mohd Noor dan dua anak lelaki, Syed Nabil dan Syed Nurlhaq.

Syed Ahmad dianugerahkan Hadiah Seni Negara pada 1995, dan pelbagai hadiah lain sepanjang penglibatannya dalam seni visual.

Beliau sangat dikenali dengan keberaniannya merakamkan peristiwa-peristiwa kemanusiaan termasuk politik negara dan dunia.

Google Plus lebih canggih dari facebook - Jom Explorer!! -

Tak lama lagi akan ada penganti FB, iaitu google plus...serupa dengan fenomena friendster dan myspace, akan tiba lagi satu peralihan baru iaitu GOOGLE+



9 Ciri-ciri Menarik Yang Ada Pada Google+

1. Jemputan sahaja
Projek Google + kini dalam tempoh percubaan terhad dimana hanya sejumlah kecil pengguna sahaja yang boleh mengaksesnya ketika ini. Namun, anda boleh menyertainya sekarang dan apabila rangkaian sosial ini siap, Google akan memberitahu anda.

2.Privasi Google +
Google telah meningkatkan penyesuaian privasi yang diharap akan memadamkan kebimbangan yang melanda Google Buzz. Anda dapat berkongsi di Google + hanya dengan mereka yang anda mahu. sahaja .Bradley Horowitz, VP pengurusan produk di Google, menggambarkan: " Saya boleh bercakap dengan anda dan mengetahui siapa saja yang ada di ruangan,seperti di dunia nyata”.

3.Tiada Google +1
Menurut Enjin Carian Land, tiada integrasi Google +1 apabila dilancarkan:

Google memberitahu saya bahawa ia adalah "logik" untuk melihat +1 berada dalam Google + dan bahawa "kita boleh meneka akhirnya" ia akan berlaku. Jadi, saya cukup yakin kita akan melihat perkara ini berlaku. Tetapi bila ia akan dilancarkan tidak jelas, dan ia benar-benar terasa seperti kesilapan yang luar biasa apabila ia bukan sebahagian daripada pelancaran.


 
4.Google + Circle
“Drag” dan”drop” kawan anda, satu demi satu atau banyak dalam satu masa, untuk membentuk kumpulan. 

Jumaat, 29 Julai 2011

Mensyukuri nikmat kesihatan -Kaki kena simen

Kepada sahabat yang singgah di laman blog saya, mohon doa dari kalian supaya saya dapat berjalan seperti biasa.Alhamdulillah, selepas membuat pemeriksaan doktor dan x-tray, doktor mengesahkan tiada retakan tulang dibahagian kaki, cuma kaki saya menghadapi masalah pada otot dan tisu.Paling terkesan bengkak  di bahagian buku lali.Buku lali, walaupun tulang yg sangat-sangat kecil di kaki kita tapi fungsinya terlalu banyak.Kaki saya disimen dan doktor  memaklumkan bahawa selepas dua minggu (10/8/2011) baru dibenarkan buka balutan simen.



Demi masa sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan yang beriman dan beramal sholeh
Demi masa sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan nasehat kepada kebenaran dan kesabaran


Gunakan kesempatan yang masih diberi moga kita takkan menyesal
Masa usia kita jangan disiakan kerna ia takkan kembali

Isnin, 25 Julai 2011

Anti Semitik

Perkembangan ini merupakan sesuatu yang amat menakutkan dunia. Ianya meletakkan semua pihak di seluruh dunia di dalam bahaya. Setiap individu di serata dunia adalah potensi untuk menjadi pesalah jenayah Anti-Semitik yang bukan hanya dikuat kuasakan oleh AS, malah juga PBB. Undang-undang ini membawa maksud:

Jika anda mengkritik keganasan dan kezaliman rejim Zionis Israel, maka anda adalah Anti-Semitik, dan anda bersalah!

Jika anda menyokong tindakan para pejuang Palestin menentang tentera Zionis yang mengganas, anda adalah Anti-Semitik!

Jika anda mengatakan rejim Zionis adalah pengganas dan penjajah bumi Palestin, anda adalah Anti-Semitik!

Jika anda mengutuk serangan tentera Zionis ke atas orang awam Palestin di Gaza, Jenin, Rafah, Nablus dan di mana-mana bumi Palestin, anda adalah Anti-Semitik!

Jika anda mengecam tembok pemisah di Tebing Barat, anda juga Anti-Semitik!

Berkata Benar

Seorang Muslim mestilah bercakap benar dan tidak berdusta sama sekali, walaupun terhadap dirinya sendiri dan tidak takut kepada celaan orang yang suka mencela. Kerana berdusta adalah sejahat-jahat dan serendah-rendah akhlak. Ia merupakan pintu masuk bagi penipuan syaitan. Berhati-hati dan berusaha menjaga diri supaya tidak berdusta menjadikan jiwa seorang itu teguh, bersih, mulia dan tertahan dari hasutan dan tipuan syaitan. Sebaliknya berdusta bisa meruntuhkan jiwa seorang dan menghancurkan peribadi. Kerana itu, berdusta adalah haram dalam islam serta dianggap sebagai suatu penyakit atau satu sifat yang sangat-sangat dilaknat. 

Sabda Rasulullah s.a.w : Sesungguhnya bercakap benar itu membawa kepada kebaikan (taat) dan kebaikan itu membawa kepada syurga. Bila seseorang membiasakan dirinya bercakap benar akan tercatit disisi Allah sebagai " Siddiq". Sebaliknya berdusta membawa kepada kejahatan, sedang kejahatan pula membawa kepada neraka. Bila seseorang itu membiasai dirinya berdusta akan tercatit  disisi allah sebagai "Kazzab" (pendusta).

FRU buat Roadblock atas langit pula

Nak Landing kat mana...

Sabtu, 23 Julai 2011

Aktivis Islam Serukan Mesir Melaksanakan Syariat Islam

Ratusan aktivis Islam berkumpul di pusat kota Ramses Square, setelah sholat Jumat kemarin (22/7)untuk menuntut Mesir diatur sebagai negara Islam.

Juru bicara Jamaah al-Islamiyah Asim Abdul Majid mengatakan kelompok Islamis menolak penundaan pemilu parlemen dan dokumen prinsip-prinsip supra-konstitusional, di mana dewan militer yang berkuasa telah berjanji untuk membuat hal itu sebagai kerangka kerja untuk penyusunan konstitusi baru.

Para pengunjuk rasa meneriakkan "Islam, Islam" dan "Tidak untuk sekularisme". Mereka juga mengecam demonstrasi di Tahrir Square dan kekuatan-kekuatan politik sekuler, karena dianggap kelompok-kelompok ini membahayakan perekonomian Mesir.

sumber: ERAMUSLIM

Jet Zionis serang sekolah di As-Syujaiyah dekat Timur Gaza

Jet perang Zionis lewat petang Selasa (19 Julai) melancarkan serangan udara terhadap Gaza. Saksi kejadian melaporkan bahawa jet perang Zionis dari jenis F-16 pada lewat petang Selasa membedil menggunakan bom yang dijatuhkan di kawasan berdekatan Sekolah ‘Umar bin Abdel Aziz, di Timur Hayy As-Syujaiyah dari arah timur Gaza.
Saksi tersebut turut menambah bahawa letupan yang memekakkan telinga dapat didengari dari tempat tersebut sehingga ke tempat lain yang agak jauh dari Bandar Gaza, dan menyebabkan kemusnahan sekolah dan perumahan di sekelilingnya.


sumber: PALESTINKINI

Sama atau serupa?

SAMA ??? SERUPA ???

"Mahasiswa Mendepani Tuntutan Hak" adalah tema bagi Gerakan Solidariti Pertahan Hak Mahasiswa Mesir (DESAK)


Habibi

Setiap Manusia Pasti Punya
Pemikiran Yang Saling berbeza
Tapi Janganlah Cuba Untuk Memaksa
Yang Lain Jika tidak Sekata

Usah Taksub Taksiran Sendiri
Pandanganlah Dari Sudut Yang Lain
Mungkin Ada Benarnya Kata Mereka
AndaiNya Berfikiran Terbuka
Renungkanlah Bersama

(i)
Habibi Janganlah Membenci
Hentikan Dari Saling Menyakiti
Habibi Hanya Jikalau Bersatu
Umahmu Akan Lebih Maju

(ii)
Temanku Bersalamlah Selalu
Hormati Mereka Disekelilingmu
Temanku Marilah Kita Bersama
Menjadi Pejuang Agama

Tak Perlu Meninggikan Suara
Untuk Meluahkan Apa Dirasa
Kerana Lantang itu Bukannya Bermakna
Katamu Menjadi Lebih Benar
Renungkanlah Bersama

(ulang i ii)

Hindari Rasa Benci Sesama Sendiri
Teguhkan Ikatan Antara Saudara

(ulang i ii)

MEMORANDUM "KEMBALIKAN HAK MAHASISWA " DITOLAK MENTERI


MEMORANDUM "KEMBALIKAN HAK MAHASISWA " DITOLAK MENTERI

Rabu, 20 Julai 2011

Ramadhan akan datang mengunjungi anda

Nama saya Sya'ban, Saya ingin mengingatkan anda bahawa jiran saya, Ramadhan akan datang mengunjungi anda tak lama lagi bersama isterinya, Rezeki dan 2 orang anaknya, Sahur dan Iftaar. Mereka ditemani 3 cucunya, Rahmat, Keampunan dan Barakah. Mereka akan pulang selepas 30 hari dengan pesawat Eid airlines. Hargai mereka, & anda akan mendapat berkat. Insya-allah.

no siege against israel bombs in gaza

Israel has imposed a blockade on the Gaza Strip since Hamas took control in 2007

Kebakaran besar berlaku di Baitulmuqaddis

Satu kebakaran besar hutan telah berlaku di barat Baitulmuqaddis sehingga lebih daripada 50 anggota bomba daripada 33 unit termasuk pesawat dipanggil bagi memadamkan kebakaran. Api merebak sehingga mengancam pinggir bandar. Polis Israel masih menutup jalan-jalan berdekatan disebabkan kesan bahan pemadam api yang digunakan. Pembakaran yang disengajakan disyaki sebagai pnca api merebak di lokasi yang berasingan pada satu masa, kata pasukan penyelamat.

sumber: PALESTINKINI

Selasa, 19 Julai 2011

Kerana Wanita

Selangkah anak perempuan keluar dari rumah tanpa menutup aurat, maka selangkah juga ayahnya itu hampir ke neraka. Selangkah seorang isteri keluar rumah tanpa menutup aurat, maka selangkah juga suaminya itu hampir ke neraka. -Abu Hanifah-

Sister In Islam - SIS adalah konspirasi yahudi

Dr Amina Wadud pemegang ijazah Ph. D di dalam kajian al-Quran ini berpeluang mendapat tapak permulaan menyebarkan faham liberalnya terhadap Islam apabila berpeluang menjadi tenaga pengajar di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) 1989-1991 yang mengajar di Jabatan Revealed Knowledge and Heritage di universiti tersebut.

Amina adalah berlatarbelakangkan pendidikan liberal dan sekular. Walaupun bidang pengajian dan kajian berhubung dengan Islam dan menghasilkan buku 'Quran And Woman" dia dipengaruhi pandangan sekular dan mempersoalkan tentang hukum hakam yang ditafsirkan oleh ulama terhadap al-Qur`an dan juga Sunnah.

Beliau seolah-olah menganjurkan penentangan, bahkan pemberontakan terhadap apa yang disifatkan ketidakadilan terhadap wanita. Oleh kerana pemikirannya yang bersifat kontroversi mengenai masalah-masalah Islam, khidmatnya hanya sepenggal selama tiga tahun dan tidak disambung kontraknya.

Jumaat, 15 Julai 2011

Makaroni Beshamel sempena Malam Nisfu Syaaban

Hari ini merupakan giliran saya masak dirumah.Resepi dinner pada malam Nisfu Syaaban 1432 kali ini ialah Makaroni Beshamel.Makanan yang diselaputi tenusu.Selamat menyambut malam Nisfu Syaaban.

Bahan-bahan Resepi Makaroni Beshamel:

  • 1 Liter susu segar
  • 1 pek Beshamel (saya beli produk Maggie)
  • 1 ulas bawang merah
  • 2 biji tomato kecil
  • 1 camca kecil serbuk lada hitam
  • 1 camca serbuk lada merah
  • garam secukup rasa
  • 1 pek makaroni

Khamis, 14 Julai 2011

Lensa kamera ketika Imtihan Julai 2011

Alhamdulillah 13 Julai 2011 merupakan hari terakhir saya menyelesaikan imtihan Tahun 3 Fakulti Syariah Islamiah.Selamat Bercuti!!!
:
penyepit baju jadi penyepit kitab: 2 in 1

Kismis makanan exam

24 pen colour untuk nota

Tadabbur corner

Benarkah ramai lelaki DAYUS???

Jika ada orang yang menegur untuk membetulkan kesalahan atau kesilapan berbesar hatilah menerimanya... Jangan tutup ruang dari menerima sekalipun payah untuk berlapang dada atas teguran tersebut. Jangan sesekali berkata aku lebih tahu siapa diriku dan biarlah ia menjadi urusan antara aku dengan TuhanKu.

Menyedari kata kata itulah. Adalah zahir dari sifat angkuh dan sombong semata. sebaliknya tanyalah pada diri mana satu di antara nikmat yang di kecapi itu adalah atas usaha diri sendiri.. Sedangkan segalanya itu adalah nikmat pinjaman dari Nya.Bahkan untuk bangun dari tidur yang lena itupun tak mampu untuk di lakukan jika tidak dengan izinNya. Bahkan najis yang berkumpul dalam saluran najis itu pun tidak mungkin keluar sendiri jika tidak dengan izinNya. Terkadang sampai perlu telan ubat dan sebagainya.

Maka siapa kita untuk kita berkata lebih sempurna sehingga tidak mahu bersikap rendah diri atas teguran orang lain.Tidak menerima teguran itu hanya memperlihatkan betapa aibnya diri sendiri.

Selasa, 12 Julai 2011

BERSIH 2.0 : CAIRO, EGYPT


Ooooooh Wooooooh

Give me freedom, give me fire, give me reason, take me higher
See the champions, take the field now, you define us, make us feel proud
In the streets our heads are lifting, as we lose our inhibition,
Celebration its around us, every nations, all around us

Singing forever young, singing songs underneath that sun

Lets rejoice in the beautiful game.

And together at the end of the day.

WE ALL SAY

When I get older I will be stronger

They’ll call me freedom Just like a wavin’ flag

And then it goes back
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes

When I get older I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a wavin’ flag

And then it goes back
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes

Isnin, 11 Julai 2011

BERSIH 2.0 di Cairo dan Video BERSIH 2.0 di Mansoura

Gelombang kuning meledak seantero dunia, demi menyatakan rasa tidak puas hati dengan kualiti demokrasi pimpinan kerajaan BN. Musim peperiksaan tidak menghalang  mahasiswa mahasiswi pengajian agama dan perubatan Mesir turun menyokong BERSIH 2.0.

Mereka berkumpul bermula pukul 4.00 petang dimulakan dengan majlis bacaan doa di kompleks asrama pelajar Haiyu Asyir Kaherah. Acara yang hanya dihadiri oleh mahasiwa/wi di Kaherah itu diakhiri dengan upacara menurunkan tanda tangan sebagai tanda sokongan padu terhadap tuntutan bersih.


Ahad, 10 Julai 2011

Tugas Kita Selaku Dai'e

Dai'e mestilah selalu bersemangat mempersiapkan diri dengan ilmunya,menghafal ayat2 Al-Quran dan hadith semampunya,selalu mentelaah sirah nabi dan sejarah Islam.Di situ dia akan mendapat bekal yang bagus yang akan membantu dakwahnya
~Mustafa Masyhur~

VIDEO TERBAIK BERSIH!!SIMPAN UNTUK ANAK CUCU!DAH MACAM TRAILER MOVIE!!



Suara Rakyat Tidak Didengar, Rakyat Diseksa Tanpa Sebab, Kuasa Digunakan Dengan Rakus Bukan Pada Tempatnya.Dimana Keamanan Untuk Rakyat Malaysia?Polis, Perdana Menteri Seronok!!!Guna Media Peningkan dan Tipu Rakyat!Ayuh Bangun Dan Sedar.

Jumaat, 8 Julai 2011

Kartun Bersih..... Rakyat Malaysia boleh kemana saja kecuali Israel dan KL

Semua bersih luar dalam


Rakyat Malaysia boleh kemana saja kecuali Israel dan KL


kedudukan politik Malaysia hari ini

Kalau polis buat provokasi...ini akan terjadi...

haiyaaa.........hulk transform

Baju Bersih-Peniaga Ditangkap POLIS dan Lirik Lagu Takhta



Lirik Lagu Takhta

Dimana tempat adanya kuasa
Disitu juga adanya angkara
Dimana ada namanya manusia
Disitu juga adanya punca propaganda hipokrasi
Yang rendah ingin menjadi tinggi
Dan yang tinggi ingin mendominasi
Yang lemah ingin menjadi gagah
Dan yang gagah ingin terus berada di atas

Biri-biri pun sokong BERSIH

Biri-biri pun sanggup colourkan bulunya demi BERSIH.
Anda macam mana?

Khamis, 7 Julai 2011

Bebaskan Palestin Dari Anjing Israel






Mengarungi samudera kehidupan
Kita ibarat para pengembara
Hidup ini adalah perjuangan
Tiada masa tuk berpangku tangan

Rabu, 6 Julai 2011

SEBARKAN... Sekiranya anda di tahan polis ketika perjalanan ke BERSIH 2.0

Dialog peserta Bersih 2.0 dengan pihak polis di suatu sekatan jalan raya.

S: Saya berasal dari Pulau Pinang dan saya dalam perjalanan untuk ke perhimpunan aman Bersih 2.0 di Kuala Lumpur. Tiba-tiba, saya ditahan di sebuah sekatan polis dan diarahkan untuk berpatah balik ke rumah. Apakah yang patut saya buat?

J: Perkara 9(2) Perlembagaan Persekutuan menjamin setiap warganegara bebas untuk bergerak ke mana-mana di dalam Malaysia. Oleh itu, saudara boleh meniru dialog berikut:

Sdra: Saya ingin teruskan perjalanan saya ke Kuala Lumpur.

Polis: Apa tujuan kamu ke sana?

Selasa, 5 Julai 2011

BERSIH 2.0 di Egypt


Tidak ketinggalan anak-anak Kelantan yang berada di Bumi Musa juga mengambil kesempatan berhimpun seketika bersama Presiden SUARA & Ahli Jawatankuasanya bagi menyetakan sokongan mereka terhadap himpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai ini. Secara amnya, himpunan 300 000 rakyat dibawah anjuran Gabungan Pilihanraya Bersih & Adil (BERSIH) pada 9 Julai ini bertujuan menuntut proses perjalanan pilihanraya yang lebih efisyen,bersih dari segala penipuan dan adil.


Sebahagian daripada mahasiswa-mahasiswi dari Negeri Perak yang menuntut di Universiti Al-Azhar Mesir berhimpun di perkarangan rumah negeri mereka bagi menyatakan sokongan terhadap himpunan rakyat (BERSIH) pada 9 Julai ini.Turut bersama Presiden SUARA serta ahli-ahli jawatankuasanya.

Gerakan menyokong himpunan BERSIH bagi mahasiswa Malaysia di Mesir yang diketuai oleh Presiden SUARA turut sampai ke Masjid Al-Azhar. Rakan-rakan kita dari mahasiswa tempatan juga mengikuti perkembangan isu semasa di Malaysia.Apa yang menarik mereka turut menyatakan sokongan mereka terhadap "Al-Ijtima' An-Nazhofah" kepada Presiden SUARA.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails